Често задавани въпроси за имплантите

Цялостното качество на живот се подобрява когато липсващите зъби се заместят с подходящи, които изглеждат, функционират и се чувстват както естествените зъби.
С възстановяването на зъбната редица с корони, които се носят от импланти, естествената визия и красотата на усмивката се запазват, като и тяханта функционалност. Резултатът е подобрен комфорт и абсолютна увереност когато се усмихвате, говорите или се храните. Ако целите и частичните протези бъдат заменени от корони носени от импланти, подобрението в качеството на живот е още по- осезаемо. Осигурява се възможността за употреба на всички видове храни. Премахва се необходимостта от досадните залепващи средства за протези и се подобрява говора и комфорта.
1.Запазва се целостта на лицевите структури и техният външен изглед. Предпазвайки от костна резорбция, която нормално би настъпила след загубата на зъби, се запазват непроменени лицевите структури. Това е много важно, когато липсват всички зъби и долната трета на лицето се изменя видимо, ако не са били заменени липсващите зъбни корени със зъбни импланти.
2.Запазването на добро здраве чрез добро хранене. Хората, използващи протези обикновено имат проблеми с приемането на определени храни, свежи плодове и зеленчуци, което всъщност е компромис с тяхното здравословно хранене.
3.Не се налага да нарушаваме структурата на ограничаващите дефекта зъби, за да възстановим липсващите. Протезирането на липсващи зъби с традиционните поддържани от зъби "мостове", изискват неминуемо изпиляване или друго нараняване на твърдите зъбни тъкани. Тези изпилени зъбни тъкани никога повече не могат да бъдат регенерирани по естествен път, което скъсява дълготрайността на живот на зъба. Частичните протези имат "куки" или други задръжни елементи върху ограничаващите дефекта зъби. Това често уврежда опорните зъби и може да доведе до тяхната загуба, като резултат от протезирането. Заместените естествени зъби с корони, носени от импланти не ангажират структурата на съседните зъби и по този начин не се нарушава тяхната структура.
Д-р Илия Будев уточнява че ситуацията в устната кухина се възстановява максимално близо до естественото състояние.
Подобрено чувството за стабилност и сигурност.Зъбите няма да паднат докато се храните, смеете или говорите.

-Предимство за устната хигиена. Много удобни за почистване са коронките, поддържани от импланти. Те също, както мостовете и коронките, поддържани от естествени зъби изискват старателно почистване с четки и конци.
-Елиминира се нуждата от лепила за протези. Когато коронките или мостовете бъдат трайно закрепени за имплантите те съвсем скоро започват да се възприемат като собствени зъби, вие вече няма да имате нужда от адхезиви (лепила) за вашите снемаеми протези.
-Ситуацията в устната кухина се възстановява максимално близо до естественото състояние. С възстановяването на липсващата зъбна корона и заместването на зъбния корен с имплант, ние сме в състояние да възстановим функцията на липсващата структура. Това се дължи изцяло на стабилността и силата, с която имплантите се държат в костта и осигуряват комфортен и стабилен дъвкателен процес. В резултат на това нито една от тези структури в устата не се чувства като "чуждо тяло".
-Подобрява се чувството за стабилност и сигурност, че зъбите няма да паднат докато се храните, смеете или говорите. Д-р Илия Будев посочва че хората, които ползват снемаеми протези често се притесняват, че те могат да паднат докато се смеят, кихат, кашлят или се хранят. От момента, в който имплантите се закрепят в костта, заместващите коронки (конструкции) са стабилно прикрепени за имплантите, вече няма място за притеснение, че те ще паднат.
-Възстановен външен вид. Имплантите, поставени в костта предпазват нейната структура, а това запазва изгледа на лицевата структура. Смаляването на долната трета на лицето, причинена от цялостната загуба на зъбите, може да бъде визуално коригирано и оставащата кост запазена. Вашата усмивка ще бъде подобрена, като заместващите зъби изглеждат възможно най-близо до вида на естествените. Това е особено важно във фронталния участък на устата, където предпазването от видим костен дефект е критично за естествения вид на вашето лице.
-Възстановяване на комфорта, увереността и себеуважението. Много от хората, които вече се възползват от предимствата на конструкциите върху импланти са на мнение, че са подобрили значително самочувствието си и вътрешния си комфорт, като резултат от възстановения външен вид, функция и здравословно хранене.
-Подобрена способност за усещането на вкуса на храната. Носенето на горна протеза пречи на човек да усети истинския вкус на храната, понеже небцето е покрито от конструкцията.

-Консултация. Първата стъпка е консултация със стоматолог, който да установи дали сте подходящ за лечение чрез импланти. Това обикновено е свързано с допълнителни изследвания и може да включва вземане на отпечатък за модели на челюстите. Ако вече сте загубили значително количество от костта си ще се наложат допълнителни рентгенови изследвания, компютърна томография (скенер). Вашият стоматолог ще прецени типа на коронките и мостовете, които са най-подходящи за вашите нужди.
-Процедури за поставяне на импланти. Д-р Илия Будев уточнява че имплантите се поставят в костта чрез нежна хирургическа технология. Следвайки процедурата за поставяне имплантите трябва да се оставят необезпокоявани за период от 3 до 9 месеца или да бъдат функционално натоварени веднага, за да може костта да израстне около имплантите, оформяйки силна биологична връзка помежду им. Това изцяло зависи от конкретния случай и конкретните нужди на пациента. По време на тази фаза на реконструиране на костта Вие ще имате някакъв вид временни заместващи зъби така, че няма да е необходимо да оставате без зъби по време на лечението.
-Изграждане/израстване на кост около имплантите
-Поставяне на временни заместващи зъби
-Поставяне на коронки и протези върху имплантите
-Профилактични прегледи

Според повечето пациенти дискомфортът е по- малък отколкото този при ваденето на зъб. Няма възрастови ограничения при решението за поставяне на зъбен имплант.

Често лечението е с продължителност, която е необходима и за изработването на "стандартен мост", а понякога и по- кратка. Дори в случаите, когато лечението се забавя за няколко месеца, то е с безусловното предимство пред традиционните, които не предпазват костта.

Повечето пациенти, на които е поставян имплант казват, че дискомфортът е много по-малък от колкото са очаквали, и процедурата е била по-приемлива от ваденето на зъб. И независимо, че всеки човек се отнася различно към болката, повечето пациенти се чувстват много добре дори без да пият обезболяващи.

Повечето пациенти, на които е поставян имплант казват, че дискомфортът е много по-малък от колкото са очаквали, и процедурата е била по-приемлива от ваденето на зъб. И независимо, че всеки човек се отнася различно към болката, повечето пациенти се чувстват много добре дори без да пият обезболяващи.

Средната успеваемост на лечеието със зъбни импланти е над 95%. Тютюнопушенето пречи на свързването на костта с импланта.

Цялостното здраве и желанието да подобрите качеството си на живот са много по-важни фактори от възрастта. Когато стоматологичните импланти са били открити за първи път през 1950 г. имплантът, който подържа коронките е бил изобретен като решение за по-възрастните пациенти, които са били без нито един зъб.

Документалните клинични проучвания показват, че имплантите, поддържащи коронките са успешни повече от 30 години. Това са били някои от случаите, при които са използвани импланти с формата на корен и са били следени от близо от началото. Това практически е било решение за цял живот. Стоматологичните импланти са направени да бъдат постоянни, като факторите спомагащи за дълготрайния ефект на лечението са: ежедневните домашни хигиенни грижи и редовните посещения при стоматолога. За сравнение, проучванията показват, че зъба, който поддържа мост издържа 7-10 години, и че частичните и цялостни протези, са функционални за около 5 години.

Д-р Илия Будев посочва че лечението чрез стоматологични импланти е една от най- успешните процедури в медицинските/стоматологични среди, с документиран успех над 95%. Лечението е много предсказуемо, има много малко статистически случаи, в които костта не се свързва напълно към импланта. Пушенето може да доведе до проблеми в свързване на костта с импланта и да се провали.

Имплантът е изграден от материал с висока биосъвестимост, наречен Титан. От този материал се правят ортопедични импланти.

Прави се аналогия със случаи на отхвърляне на импланти - вътрешни органи (напр. сърце, бъбреци), което логично води въпроса, дали сходна реакция е възможна със зъбните импланти. Както е споменато по-горе успехът със стоматологичните импланти е много по-висок. Това се дължи отчасти на факта, че имплантите с форма на корени са направени от биосъвместим материал, наричан титан. Титанът се приема добре от човешкия организъм. Титан се използва за ортопедични импланти, като бедрени и коленни стави.

Пациента не бива да забравя, че действията на лекара по дентална медицина са от едната страна, а от другата страна сте Вие, т.е. за крайния успех се изисква Вашата съпричастност. Запомнете добре всички напътствия и наставления, които ще Ви бъдат дадени! Изпълнявайте ги стриктно! Споделяйте дори и най-малките си тревоги! Ако сте решили да бъдете лекувани с помощта на импланти, трябва да знаете, че перфектната орална хигиена е гаранция за Вашето здраве. Не пропускайте контролните профилактични прегледи - те са условие за дълготрайни положителни лечебни резултати.

Бъдете сигурни, че имплантите в денталната медицина са инвестиция за качеството на Вашия живот, независимо от възрастта Ви!

Естествено, откакто стоматологичните импланти предпазват костта, ако пациентът се квалифицира като подходящ за лечение чрез импланти, то обикновено е смятано за по- подходящо. Но до края на 80-те, традиционалните мостове, поддържани от естествени зъби са се смятали за най-доброто лечение за заместване на липсващи зъби.

Освен това е имало много подобрения в стоматологичните системи за импланти през последното десетилетие, давайки повече възможности на стоматолозите да се погрижат за техните пациенти. Преди откритието на тези подобрения, някои стоматолози са смятали, че за техните пациенти е по-добре да бъдат с традиционните мостове. Но повечето стоматолози ненавиждат идеята да изпилват здрави зъби без възвращаемост, за да поставят мост, следователно почти винаги биха препоръчали лечение чрез импланти в тези случаи.

Зъбопротезната имплантология има повече от 60 годишна история. Самото имплантиране на чуждо тяло в човешкото е започнало още в дълбока древност.

Усъвършенстването на методите и средствата през последните години и зъбопротезирането с помощта на имплантати се прилага успешно в лечебната практика. Основната цел е с тяхна помощ да се осигурят достатъчно "опорни зъби". Те могат да се използват при всички клинични показания - за възстановяване на единичен зъб, за стабилизиране на мостове, за частични или цели протези. Имплантатите успешно се използват за задържане на автогенни и алопластични костни присадки.

С помощта на подходящо избрана имплантна система днес до голяма степен може да се гарантира оптимална първична стабилност и успешна остеоинтеграция дори при ниска плътност на костта.

Поставянето на имплант е препоръчително в случаите, когато зъбите са с изваден нерв, инфектирали или с тежка фрактура.

Има много случаи, когато истинските зъби са развалени или са на път да се развалят. Това включва тежки пародонтологични заболявания (заболявания на венеца), които разяждат костта, държаща зъбите. Понякога в тези случаи е за предпочитане да се извадят зъбите; да се премахнат заболяванията и инфекциите и да се заместят зъбите с коронки/ мостове, които се държат на импланти. Има също случаи, в които е проведено ендодонско лечение (нервите са извадени от зъба), оставяйки зъба крехък и поддатлив на чупене. В случаите, когато е необходимо зъба да се лекува отново и прогнозите не са благосклонни е за предпочитане да се извади зъба и да се замести с коронка, която се държи от имплант. Зъби с тежки фрактури обикновено се изваждат и са идеални за лечение чрез стоматологични импланти.

Въпреки че има различни видове импланти, тези с форма на корен са най-често използваните в днешно време. Това се дължи най-вече на извънредно високия успех на този вид импланти и на факта, че те фактически предпазват костта, функционирайки като заместващи корени на зъба.

Д-р Будев уточнява че грижата за различните импланти е според типа имплант поставен в пациента. Сходна е на тази за естествените зъби, но е необходимо пациента да посети специалист- стоматолог минимум два пъти годишно.

Препоръките за грижа в къщи са различни, според вида на импланта, който държи коронките. Например, единичен имплант, който държи коронка се почиства като нормален зъб, с нормална четка за зъби и конци. Имплант, който държи мостове, заместващи няколко зъба, се почиства като мостове, които се държат от естествени зъби, четкат се и се почистват с копринени конци. Грижата в къщи е малко по сложна за хора, на които липсват всички зъби. В тези случаи специални четки и конци често са за предпочитане.

При пациенти с протези е необходимо да се почистват видимите повърхности на имплантите, толкова добре, колкото протезите. Мостовете, които се държат от импланти, се почистват както мостове върху естествени зъби. Във всички случаи е препоръчително пациентите да посещават стоматолога си, поне два пъти в годината. Тези посещения, заедно с подходящата грижа в къщи са съществени за дългогодишния успех на лечението чрез импланти.

Инвестиция в лечение с импланти, е инвестиция за цялостното здраве, външен вид и комфорт. То включва запазване на целостта на структурата на лицето, точно толкова колкото и заместване на липстващите зъби. Реалната цена на лечението с импланти се определя от редица фактори, като например броя на зъбите, които ще се заместват, вида на импланта, който е за предпочитане и дали допълнителни процедури са необходими за достигане на подходящия естетичен и функционален резултат.