Кога порцелановите фасети не са подходящи за вас?

Съществуват няколко случая, в които стоматологът може да прецени, че даден зъб или пациент не е подходящ за фасета. Някои от тези случаи са:

Порцеланова фасета не може да се постави върху нездрав зъб

Фасети не се слагат на зъби с големи кариозни разрушения , с венечни заболявания или с не добро лечение на корените . В тези случаи се налага предварително лечение и след това могат успешно да се сложат фасети.

В случаите, в които поставянето на фасета ще отслаби зъбната здравина

Ако значителна част от зъба е била нарушена в следствие на кариес или фрактура, вероятно поставянето на фасета няма да е удачен вариант. Порцелановите фасети не биха заздравили зъба. В такав случай по-подходящо би било изработката на порцеланова корона.

Порцелановите фасети трябва да се залепват върху емайл.

Порцелановата фасета може да се залепи успешно само върху емайл. Някои зъби нямат достатъчно количество емайл поради различни причини и не биха били подходящи за фасети.

Порцелановите фасети не са подходящи за хора, които стискат и стриват усилено зъбите си.

Хора, страдащи от бруксизъм или бруксомания не са подходящи за естетични порцеланови фасети. През деня тези вредни навици лесно се подтискат и контролират, но по време на сън този контрол липсва. В спящо състояние човек с бруксизъм може да счупи керамиката на фасетите. Това се избягва с носене на специални шини по време на сън.

Грижата за различните импланти е според типа имплант поставен в пациента. Сходна е на тази за естествените зъби, но е необходимо пациента да посети специалист- стоматолог минимум два пъти годишно.