Какво да правя, за да се грижа добре за фасетите си?

С добра орална хигиена и грижи е реалистично фасетите да ви красят повече от 10 години.

Ето няколко съвета за добра поддръжка на порцелановите ви фасети:

A) Добра устна хигиена

Точно както естествените ви зъби, вашите зъби с фасети се нуждаят от почистване с четка и паста за зъби, както и от конци. Питайте стоматолога си за конкретни насоки, но като цяло се препоръчва използването на неабразивни пасти и такива които съдържат флуор.

Б) Избягвайте излагането на вашите фасети на прекомерни сили.

Порцелановите фасети не са създадени да издържат на сблъсък с тежки или остри предмети. Трябва да избягвате гризане на нокти, гризане на шноли и фиби, гризане на лед, бутилки и всякакви други твърди предмети , които биха счупили фасетите. Ако спортувате е редно да носите устопредпазител.

В) Избягвайте да стискате и триете излишно зъбите си.

Хората, които стискат и трият зъби по време на сън (стоматолозите ползват думата бруксизъм) могат лесно да счупят фасетите си . Ако знаете, че имате бруксизъм или ако стоматологът се усъмни, че имате този вреден навик, трябва да се вземат допулнителни мерки . За предпазване по време на сън ще се наложи да носите шина за бруксизъм.

Г) Ограничете консумацията на оцветяващи вещества.

Порцелановите фасети са огромен напредък в естетичната стоматология. Те са изключително устойчиви на оцветители. Ахилесовото сухожилие на тази естетична процедура е цимента, с който се залепват. Възможно е фасетата да не се променя с времето, но краищата и да се преоцветят с течение на времето. Добрата орална хигиена, почистването на плаката от краищата на фасетата, ще допринесе за минимализиране на възможността от оцветяване. Също така избягвайте прекомерната употреба на чай, кафе, червено вино, кола и тютюн.

Добрата орална хигиена, почистването на плаката от краищата на фасетата, ще допринесе за минимализиране на възможността от оцветяване.