Хигиена на съзъбието и здрави зъби

Обикновено посещението при зъболекаря е доста скъпа процедура, но лошото отношение към зъбите може да доведе до много сериозни последици за пациента. Следвайки основните съвети за хигиена на устната кухина може да способства за красива усмивка и здрави зъби:

1. Редовно миене на зибите - редовното миене на зъбите спомага за отсраняване на зъбната плака, която е причина за заболяване на венците. Препоръчва се миенето на зъбите да става сутрин и вечер.

2. Почистване на зъбите - ежедневното почистване на зъбте посредством копринена нишка спомага за премахване на остатъчна храна и зъбна плака. Обикновено четката за зъби не е в състояние да почисти добре междузъбното пространство и там често се наслоява зъбна плака.

3. Посещавайте редовно зъболекаря си - регулярните посещения при зъболекар за почистване на зъбите и превантивна терапия ще Ви предпази от проблеми свързани със зъбите.

4.Не оставяйте нелекуван кариес - в случай , че установите кариес ( дупка в зъба) незабавно посетете зъболекар, за да го излекува. В случаи, когато не обърнете внимание на малък кариес е възможно загниване на зъба, което води до нарушаване на пулпата и респективно да доведе до пулпит.

5. Яжте балансирана храна - употребата на храни съдържащи захар и скорбяла благоприятствува развитието на зъбна плака. Когато плаката се свърже със захаридите и скорбялата се получава киселинна среда, атакуваща лесно емайла на зъбите, което би могло да доведе до заболяване на венците и разрушаване на зъбите.

6. Предпазване от зъбобол - няма нищо по-лошо от болки в зъба. Редовните денталени прегледи са предпоставка за здрави и хубави зъби.

7. Да съхраним свеж дъх в устата - лошият дъх в устата създава много неудобства, но за съжаление е често срещано явление при хората.
Изследванията показват, че около 85 % от хората имат лош дъх в устата. Има много начини с които да се предпазим от лош дъх, но най-важните са:

Редовна хигиена на устата;Редовни денталени прегледи;Намаляване на тютюнопушенето;Редовно изплакване на устата;Миене на езика веднъж дневно;

  • Редовна хигиена на устата;
    Редовни денталени прегледи;
    Намаляване на тютюнопушенето;
    Редовно изплакване на устата;
    Миене на езика веднъж дневно;